3.06.2020 środa
Zadanie 1.
„Myjemy się w łazience”- wdrażanie do dbania o higienę całego ciała przy piosence
https://www.youtube.com/watch?v=v0wvpg_-1CU
„Sam zdejmę bluzkę” – ćwiczenie samodzielności dziecka podczas zdejmowania bluzki
Zabawa ruchowa z elementem skoku „Kto jak skacze”
Zadanie 2
„Jak czuje się miś?” – nazywanie emocji przedstawianych przez misia w piosence
Zadanie 3
„Posprzątajmy razem bałagan w pokoju” – wdrażanie do utrzymywania porządku w swoim pokoju
Wasz dom Wasze zasady i obowiązki
- „Odłóż na miejsce” – pełnienie dyżuru polegającego na przypominaniu domownikom, o odkładaniu rzeczy na ich stałe miejsce
Zadanie 4.
„Zawody” - zabawy muzyczno - ruchowe przy Piosence Wujka Ogórka
Zadanie 5.
„Mali piekarze” – działania kulinarne
Kuchenne zabawy z dzieckiem
Poniższy przepis na domowe bułki jest idealny na rozpoczęcie wspólnego gotowania z dziećmi. Bułeczki robi się bardzo szybko, a to ważne bo dzieci bywają niecierpliwe. Sam przepis jest banalnie prosty. Nie da się go zepsuć. ????
Do przygotowania 12 bułeczek będziecie potrzebować:
-250gr ciepłej wody
-50gr drożdży
-250gr mąki poznańskiej
-250gr mąki pszennej pełnoziarnistej
-30gr oleju
-1 łyżeczki soli
-łyżeczka cukru
-1 białko jaja kurzego
Dodatki do wyboru: siemię lniane, sezam, mak, kminek, pestki dyni, pestki słonecznika.
Przygotowanie bułeczek:
Do dużej miski wlejcie ciepłą (nie gorącą!) wodę i wrzućcie do niej droższe. Pamiętajcie, że zbyt gorąca woda „zabije” drożdże i ciasto najzwyczajniej Wam nie wyrośnie. Wymieszajcie tak, by droższe się rozpuściły. Następnie wsypcie sól, cukier oraz wlejcie olej. Wymieszajcie, a na koniec wsypcie obydwie mąki. Wszystkie składniki połączcie ze sobą drewnianą łyżką. Kiedy powstanie jednolita masa kolejnym etapem jest wyrabianie ciasta. W tą czynność możecie zaangażować swoje dziecko. Ciasto na bułeczki należy ugniatać około 10 minut.
Następnie ciasto w misce przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na 15 minut na kaloryfer. W czasie kiedy ciasto będzie rosło możecie uzgodnić z dziećmi jakimi dodatkami wzbogacicie swoje bułeczki. Po wyrośnięciu wyjmijcie ciasto z miski i podzielcie się ciastem z dzieckiem po połowie. Następnie każde z Was swoją połówkę dzieli na dwie równe części, a powstałe połówki dzielicie na trzy. Tak by każde z Was miało ciasto na 6 bułeczek. Delikatnie uformujcie kulki, a potem ułóżcie je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pamiętajcie żeby zostawić miejsce pomiędzy bułeczkami, ponieważ jeszcze trochę urosną podczas pieczenia. Każdą bułeczkę posmarujcie białkiem (najlepiej wykorzystać do tego sylikonowy pędzelek).
Ostatnim elementem jest posypanie bułeczek wybranymi dodatkami. Ja najbardziej lubię sezam, siemię lniane i kminek. Bułeczki wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie je 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie je do ostygnięcia (tak, wiem to najtrudniejszy element tego przepisu). Bułeczki zjadajcie ze smakiem. Najlepiej smakują posmarowane zimnym masłem z lodówki.